Domowe batoniki energetyczne
Zarówno dzieci, jak i dorośli, chętnie sięgają po różnego rodzaju batoniki. O ile my zwykle potrafimy się opanować, tłumacząc to zdrowym rozsądkiem i niechęcią do nadmiaru kalorii, o tyle maluchy najchętniej nie jadłyby nic innego. Dobrze jednak wziąć pod uwagę fakt, że batonik nie zawsze musi być wysokokaloryczną przekąską zatopioną w mlecznej czekoladzie.
Warto rozważyć podawanie na podwieczorek batonów energetycznych własnej roboty. Największą ich zaletą jest to, że będziemy doskonale wiedzieli, co wchodzi w ich skład. Co więcej, sami możemy zadecydować o zawartości cukru czy wykorzystanych składnikach.
Doskonałą bazą do wykonania domowych batoników będą płatki owsiane, które zagwarantują poczucie sytości. Warto użyć tutaj także dowolnych, suszonych lub świeżych owoców, które, drobno pokrojone, sprawią, że masa stanie się klejąca i umożliwią formowanie pożądanego kształtu. Świetnym dodatkiem będą także orzechy, które, jak wiadomo, poprawiają pamięć i koncentrację.
Aby uczynić domowe batoniki jeszcze smaczniejszymi, warto sięgnąć po ulubione przyprawy. Doskonale sprawdzi się tutaj cynamon, który doda przekąsce wspaniałego aromatu i jednocześnie poprawi trawienie.