Galaretka
Galaretka stanowi pyszną i lekką przekąskę. Jej ogromną zaletą jest to, że praktycznie nie może się nie udać. Jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, jednak potrzebuje czasu, aby odpowiednio stężeć. Jeśli więc chcesz podać ją na podwieczorek, musisz zdecydować o tym przynajmniej kilka godzin przed planowanym posiłkiem. Aby przygotować galaretkę, wystarczy rozpuścić gotową mieszankę w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Tak przygotowany roztwór umieszczamy w wybranym naczyniu.
Równie dobrze może to być jedna, duża miska, jak i niewielkie pucharki. Studzimy masę do temperatury pokojowej, a następnie umieszczamy całość w lodówce, co znacznie przyśpieszy jej gęstnienie. Za ten proces odpowiada zawarta w deserze dość znacząca ilość żelatyny, która może mieć zbawienny wpływ na nasze kości i stawy. Wewnątrz galaretki śmiało możemy umieścić wybrane owoce. Nie ma reguły, która mówiłaby, że muszą odpowiadać smakowi galaretki. Przed podaniem możemy udekorować przekąskę suchymi, waflowymi rurkami, herbatnikami czy kleksem bitej śmietany.
Pamiętaj, że ta gotowa, w sprayu, jest bardzo niezdrowa, więc lepiej poświęcić chwilę i samodzielnie ubić kremówkę.