Jaja nie tylko na śniadanie

Jaja nie tylko na śniadanie
studia.poradnikedukacyjny.waw.pl

Posiłki przygotowywane z jajkiem w roli głównej kojarzą nam się przede wszystkim ze śniadaniami. Być może dlatego, że często serwujemy je smażone, a podawane w ten sposób są zbyt ciężkostrawne, by jeść je wieczorami. Jeśli jednak nie jemy podwieczorku zbyt późno, warto od czasu do czasu przygotować w jego ramach jajeczną przekąskę. W tej roli wspaniale sprawdzą się lekkie i puszyste omlety. Aby je przygotować, należy oddzielić białka dwóch jaj od żółtek, a następnie te pierwsze ubić na sztywną pianę, a te drugie – rozetrzeć z niewielką ilością cukru.

Do całości warto dodać dwie lub trzy łyżki mąki i wszystko razem delikatnie wymieszać, by masa nie straciła puszystości. Tak przygotowane, wymagają zaledwie krótkiej chwili smażenia na minimalnej ilości oleju. To, czym udekorujemy tak przyrządzone omlety, zależy tylko i wyłącznie od naszej fantazji. Maluchom z pewnością przypadną do gustu te podawane pod cienką kołderką z cukru pudru, w towarzystwie sezonowych owoców. Doskonale skomponuje się z nimi również jogurt naturalny czy kefir.

Miłośnicy wytrawnych przekąsek mogą puścić wodze fantazji, sięgając po różnorodne sery, wędliny czy dowolny farsz warzywny.