Pancake, czyli naleśniki po amerykańsku
granulowany ekstrakt drożdżowy
Oglądasz amerykańskie seriale, a gdy ich bohaterowie zasiadają do śniadania aż cieknie ci ślinka? Tamtejsze naleśniki zdecydowanie różnią się od naszych. Podczas gdy w Polsce stawia się raczej na cienkie, kruche placki, ich amerykańska wersja jest znacznie grubsza i zdecydowanie pulchniejsza.
Podanie takich rzadko spotykanych w naszym kraju naleśników na podwieczorek może pomóc przełamać rutynę w kuchni. Przepis na placki rodem z Ameryki niewiele różni się od tego, który spotkamy w naszej tradycyjnej kuchni.
Ciasto również przygotowywane jest na bazie mąki, jajek i mleka. Raczej nie stosuje się tutaj wody gazowanej, bo dążymy do uzyskania gęstego, a nie lejącego ciasta.
Powszechnie dodawana jest jednak łyżeczka proszku do pieczenia, która sprawia, że naleśniki stają się pulchniejsze. Po zmiksowaniu razem wszystkich składników, warto przelać masę do dzbanka, co znacznie ułatwi jej dozowanie.
Równie dobrze sprawdzi się jednak użycie tradycyjnej nabierki. W filmach, z których znamy tego typu placki zwykle podawane są z syropem klonowym lub rozpuszczonym masłem.
Możesz jednak pokusić się również o wariacje na ten temat. Posyp wierzch naleśników cukrem pudrem lub ułóż na nim ulubione owoce.
Doskonałym dodatkiem do takiego podwieczorku będzie też jogurt naturalny czy kefir.