Placuszki ze wszystkiego

Placuszki ze wszystkiego

Wielkopolski zwyczaj serwowania na podwieczorek placków ziemniaczanych może wydać się niektórym nieco kontrowersyjny. Warto jednak wiedzieć, że nie musimy ograniczać się do smażenia przekąsek tylko z tych warzyw. Również wiele innych doskonale nada się do przyrządzenia pysznych placuszków.

Doskonałym tego przykładem jest cukinia. Jest delikatna w smaku i bardziej miękka niż ziemniaki, więc łatwiej jest ją rozdrobnić. Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszać z mąką i jajkiem.

Tak powstała masa prawie wcale nie wymaga przyprawiania, jednak zależy to od gustu i preferencji smakowych kucharza. Placki powinno smażyć się na złoty kolor, tak, by wewnątrz były miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Nie powinniśmy jednak ograniczać się tylko i wyłącznie do jednego rodzaju warzyw.

Zachęcająco będą wyglądać placki przyrządzone z grubo startej marchewki. Równie dobrze sprawdzi się tutaj jednak kabaczek czy dynia. Zależnie od użytych przypraw i dodatków, mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne.

Jeśli nie jesteś przekonany do jedzenia takich przekąsek z warzyw, możesz spróbować przyrządzić je również z owoców, na przykład jabłek czy bananów.