Stół pięknie nakryty
Delektowanie się jedzeniem, a co za tym kwalifikowanie siebie do kategorii miłośników tegoż właśnie jedzenia, rozpocznijmy od zainteresowania się tematem podstawowym, a mianowicie nakryciem samego stołu. Wydaje się to rzeczą oczywistą, jednakże nie dla każdego równie ważną.
Przygotowanie stołu, stanowiące pierwszy krok na drodze do wyjątkowości chwil przy nim spędzonych, rozpoczyna się oczywiście od podjęcia decyzji dotyczącej zarówno kolorystyki jak i dostosowania jej do określonej okazji. Znamy podstawowe zasady dotyczące tego rodzaju działań, jednakże nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy sobie je jeszcze raz przypomnieli.
Pierwszą rzeczą świadczącą o guście osób przygotowujących stół, jest połączenie i dostosowanie obrusu i zastawy stołowej. Jest oczywistym fakt, iż nie można łączyć rzeczy wzorzystych z kolejnymi kolorowymi.
Powinniśmy zawsze mieć na uwadze fakt, iż kolorowa lub wzorzysta zastawa lub podobnego rodzaju elementy, jakie pragniemy wykorzystać do wystroju całości, powinny być połączone z jednolitym, pięknym obrusem. To wydobywa i podkreśla te piękne szczegóły, pozwalając im się tylko wyostrzyć.
Oczywiście, jeśli pragniemy zaprezentować zastawę jednolitą, możemy ją połączyć z bardziej wyrazistym obrusem. Pamiętać należy za każdym razem, aby nie przesadzić, aby pozwolić nacieszyć się estetyką i delikatnością całego wystroju.
Nie bez znaczenia dla niektórych jest fakt, iż na obrusach powinny być widoczne lekkie zagniecenia, podkreślające jego świeżość. Jednakże ta zasada jest zależna od własnych upodobań i przyzwyczajeń.